Exploding head syndrome

Jeg var på vei til å våkne. Drømmen jeg hadde hatt var i ferd med å forsvinne ut i intet. Et høyt smell fikk øynene mine til å fly opp i sjokk. Hjertet slo fort.

Det er litt som med høna og egget; jeg vet ikke egentlig hva som kom først. Om det var smellet, som når en lyspære eksploderer, eller om det var bildet på netthinnen; totalt mørke, med bare en tynn, glødende tråd i midten. Det gikk så fort. Var over nesten før jeg klarte å registrere det.

Jeg stirret vettskremt rundt meg. Lyset var på. Ingen sikringer hadde gått, ingen pærer hadde eksplodert. Det tok meg noen sekunder å forstå at lyden må ha kommet fra mitt eget hode. Jeg avgjorde at jeg mest sannsynlig var i ferd med å bli klin hakke gal, men at den bekymringen kunne vente til en annen gang.

Noen dager senere opplevde jeg det samme igjen. Den høye, eksploderende lyden rev meg ut av drømmen min. Sjokkert åpnet jeg øynene, bare for å oppdage at alt var i sin skjønneste orden.

Den tredje gangen det hendte, hadde jeg fått nok. Jeg grep telefonen. Klokken var fire om natten, men jeg ga blaffen. Nå skulle det googles.

Exploding head syndrome er et uforklarlig fenomen hvor mennesker opplever høye smell inne fra sitt eget hode idet de er i ferd med å sovne eller våkne. Noen hører bomber gå av, andre kan høre pistolskudd, lyspærer som eksploderer, lynnedslag, bildører som smelles igjen eller tilsvarende lyder. Det er heller ikke uvanlig at man hører sitt eget navn bli ropt eller ser bilder på netthinnen av for eksempel lynnedslag. Tilstanden rammer oftest mennesker som lider av stress, angst, epilepsi eller PTSD. Det finnes ingen kur.

Heldigvis er det ikke så skummelt som det høres ut; tilstanden er helt ufarlig, og for de aller fleste (meg selv inkludert) smertefri. Den er klassifisert som et søvnproblem, og har ingenting med galskap å gjøre.

Har du opplevd dette før?

Del

5 Kommentarer

 1. Alex
  7. september 2019 / 08:32

  Har opplevd det noen ganger ja 😛 Visste ikke at det var et ord for det. Interessant! Kult bilde også.

  • livingdoll
   Forfatter
   7. september 2019 / 10:05

   Takk! Stjal det fra pexels.com :p

 2. Anna
  9. september 2019 / 22:32

  Elsker måten du skriver på. Føles som jeg leser en en spennende bok noenganger siden du er så detaljert at man ser alt for seg 😂🥰

  • livingdoll
   Forfatter
   10. september 2019 / 21:59

   Så hyggelig å høre, Anna 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: