Slankeoperasjoner bør ikke være sponset av staten


Er dere klare for et nytt innlegg med tabulagte meninger? Jeg skriver «dere», men vet godt at det egentlig bare er jeg som leser bloggen min i disse dager. Uansett;

Jeg ser ofte overvektige mennesker på sosiale medier, spesielt i jentegrupper på facebook, tigge om penger til slankeoperasjon. Det ville vært en løgn å si at jeg ikke blir provosert. Jeg er ikke gnien, og kan gjerne avse en krone eller to til ting jeg mener er viktig, men er det èn ting jeg aldri kommer til å støtte økonomisk, er det andre menneskers slankeoperasjon. Om det er ei venninne, eller kanskje et familiemedlem, greit nok – men fremmede folk på nettet som kommer med grinehistorier og skal ha penger fordi staten har avslått deres søknad om å få slankeoperasjonen dekket? Nei. Skam dere.

Kall meg gjerne kynisk, men overvekt er faktisk en situasjon man har satt seg i selv. Ingen person i verden går til sengs som normalvektig og våkner opp som livstruende overvektig dagen etter. Vektøkning er en prosess. Den tar tid, og er resultater av valg man selv tar. Hver eneste dag har man muligheten til å se seg i speilet, tenke seg om, og velge å endre livsstilen sin. I ett år er det 365 dager. Dèt igjen utgjør 365 sjanser til å endre seg. Om man velger å ikke endre på situasjonen, og heller fortsette å leve slik man alltid har gjort, så er det helt ok. Det som ikke er ok, er å forvente at andre mennesker skal betale for det.

Jeg har selv slitt mye med kropp og vekt da jeg var tjukk allerede på barneskolen, så tro meg når jeg sier; jeg vet godt at det er vanskelig. Det er vanskelig å finne motivasjon, og det er vanskelig å finne en slankemetode som faktisk fungerer. Det er vanskelig å holde motivasjonen oppe, og å ikke falle for fristelser. Det er blodig urettferdig at enkelte mennesker kan gafle i seg enorme mengder med mat uten å gå opp så mye som et gram, mens andre legger på seg fem kilo nesten bare av å tenke på sjokoladekake. Det finnes medisiner som tuller med forbrenningen og gjør det ekstra vanskelig. Jeg vet, jeg vet. Likevel; til syvende og sist handler det om valg. Det at noe er vanskelig betyr ikke at det er umulig. For jo, det er mulig, men man må gidde.

Hver person bare har så-så mye penger å rutte med. Staten selv har også bare så-så mye penger å rutte med. Dette er penger som skal gå til det aller nødvendigste. Til barnehager, til gamlehjem, og alt der imellom. Nå er det riktignok slik at staten ikke evner å prioritere riktig, og sløser bort enorme mengder med penger på tull og idioti, men den diskusjonen tar vi i et annet blogginnlegg. Poenget er: din overvekt er resultater av dine valg. Det faktum at du ikke gadd å endre situasjonen mens du kunne, bør ikke være en økonomisk byrde som legges verken på staten eller fremmede folk på nett. Driter du deg ut (i dette tilfellet kosthold-og-mosjonsmessig), er det DU som bør betale for det. Akkurat som at dersom du tryner på sykkelen, søker du ikke staten om penger til plaster. Du kjøper det jævla plasteret selv.

ENIG/UENIG?

Del

25 Kommentarer

 1. Louise
  15. september 2019 / 20:16

  Her må jeg egentlig bare si min mening uten filter 🙂 jeg ser meg enig i mye av det, men mye ikke. Jeg har 3 stk i nær familie, som er en søster, en mor å en tante som har hatt slankeoperasjon. Søsteren min måtte gjenopplives 3 ganger under operasjonen. Kom ikke å si at det er alle som setter seg i den situasjonen selv, for det er det ikke. Noen har faktisk en sykdom som gjør at dem blir overvektig å det er ikke alle som kan trene for å bli slank. Der er 3 av mine nærmeste. De kunne ikke trene for å gå ned. Det tåler ikke hjertet til alle. Derfor får de også slankeoperasjonen dekket. Men du har de som ikke får dekket, mange av dem søker for en «lettvint» måte, fordi de mener trening er sykt stress, eller de er ret og slett late, mens andre som trener samtidig men ønsker dobbel effekt utav det.
  Staten bruker langt ifra penger på sykehjem/gamlehjem, de bruker det på mye tull som du har skrevet, men lite penger på de som faktisk har behov å er i en dum situasjon. Som du sier man setter seg selv i. Men det er ikke alle sitt ønske å bli overvektig. Tenk deg om, å les fakta før du begynner å rase ut om at man ikke burde få det, for det er faktisk enkelte som trenger det for å få leve.

  • livingdoll
   Forfatter
   15. september 2019 / 21:25

   Som jeg har nevnt i innlegget så er det folk som har sykdommer som gjør at de legger lettere på seg, men jeg har aldri lest om noen sykdom (ja, jeg har googlet og lest bøker) som i seg selv gjør folk overvektig. Du må gjerne gi meg navn på denne sykdommen, kanskje den blir lettere å finne da 🙂 at man legger lettere på seg er ikke det samme som at man står uten kontroll og ikke kan gjøre noe selv. Det betyr bare at det er vanskeligere og krever enda hardere tak enn hos folk flest.

   Angående trening: man kan gå ned i vekt uten å trene. Kosthold har mye mer å si for vekten enn det trening har 🙂

   • Ragnhild
    15. september 2019 / 22:56

    Lavt stoffskifte.

    • livingdoll
     Forfatter
     15. september 2019 / 23:56

     «Fullt utviklet preges sykdomsbildet av tiltaksløshet, treghet i bevegelser og trege mentale funksjoner, manglende toleranse for kulde (fryser lett), muskelsmerter, leddsmerter, økt søvnbehov, vektøkning (sjelden mer enn 2-3 kg), forstoppelse, svimmelhet, prikkinger i huden (særlig i hender), menstruasjonsforstyrrelse, håravfall, hes stemme»
     (Kilde: https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/skjoldkjertelsykdommer/lavt-stoffskifte-hypotyreose/ )

     At man går opp 2-3 kg på grunn av lavt stoffskifte, er ikke det samme som at sykdommen i seg selv gjør en overvektig.

     • Lina
      17. september 2019 / 06:01

      Lipødem^

     • livingdoll
      Forfatter
      18. september 2019 / 12:08

      Hei! Denne sykdommen hadde jeg ikke hørt om tidligere, og måtte derfor sjekke den opp. Unnskyld språkbruken, men fy faen så grusomt 🙁 har man denne sykdommen bør man absolutt få operasjon på statens regning!

   • Louise
    16. september 2019 / 18:15

    Lavt stoffskifte blant annet 🙂 navnet på sykdommen husker jeg ikke, men den er hvertfall stygg med at det nytter faktisk ikke å trene for å gå ned i vekt, for det hjelper ikke. Søsteren min har den sykdommen å hjertet hennes tålte ikke treningen når hun var så stor, hun var tynn å alt helt til hun kom i 20 årene, å da ble hun større og større, nå for snart 12 år siden ble hun slanke operert, å måtte gjenopplive 3 ganger under operasjonen. Selv om du Google å leser i bøker så er det ikke alt som står der som er realiteten 🙂 så du tråkker på veldig mange tær med dette innlegget, men som jeg skrev så er jeg både enig å uenig. Å det er en stor prosess fra du søker om slankeoperasjon til du faktisk får den. Det er flere runder på forbredelseskurs å snakke med leger å veiledere å søsteren min måtte ta en prøve før hun fikk den. Så du har flere sjanser til å si nei, jeg vil ikke ha operasjonen. Noen må betale hele operasjonen selv, men er ikke alle som har økonomi til det. Mye av feilen ligger i matvanene også, men hos andre nytter det ikke å spise variert å sunn kosthold.

 2. Alex
  15. september 2019 / 22:02

  Jeg er ganske enig.
  Og slike operasjoner er ikke akkurat risikofrie heller.
  Bestevenninnen min holdte på å dø under sin operasjon i ’09, masse komplikasjoner… 10 år senere døde hun uansett av hjerteproblemer, noe legene mente var et resultat av denne operasjonen og alle medisinene hun måtte gå på som følge av den.

  • livingdoll
   Forfatter
   16. september 2019 / 00:06

   Så fælt å høre 🙁 kondolerer <3

 3. Alex
  15. september 2019 / 22:04

  Sorry, operasjonen var i ’11 og hun døde i ’18. 🙈 Selvom det ikke spiller så stor rolle 😊

 4. Ragnhild
  15. september 2019 / 22:56

  Hva med røykere som blir syke? Eller de som kjører for fort og ender opp i en alvorlig ulykke? Eller de som trener for mye slik at de trener på seg en skade, toppidrettsutøvere feks… Det finnes mange situasjoner der man gjør valg som fører til en sykdom eller skade. De som har anoreksi feks, de burde egentlig klare seg selv. Det er jo bare å spise lizzom…

  • livingdoll
   Forfatter
   16. september 2019 / 00:05

   Som nevnt i innlegget, vektøkning er en prosess som tar tid. Man går ikke til sengs som normalvektig og våkner opp sykelig overvektig over natten. Vektøkningen går gradvis, kilo for kilo, og man kan se både på kroppen og vekten hvilken vei det går. Å sammenligne vektøkning med å røyke, kjøre for fort eller å ha spiseforstyrrelser, blir derfor veldig useriøst.

   Selvfølgelig, vi vet jo alle at røyking øker faren for kreft og andre sykdommer, men det er ikke slik at man fysisk kan se eller kjenne på seg at «nå holder jeg på å få kreft».

   Man vet også at det å kjøre for fort øker faren for ulykke, men det er ikke slik at man på forhånd kan vite at det skal gå galt. Ulykker er noe som inntreffer brått.

   Anoreksi er en sykdom.

   Å legge på seg er ingen sykdom. Ei heller noen ulykke.

   • Ragnhild
    17. september 2019 / 05:17

    Å legge på seg kan absolutt være resultat av en sykdom. Som f.eks. Lavt stoffskifte. Eller psykisk sykdom. Noen velger rus, andre velger mat som løsning på sitt problem.

    Når det gjelder ulykker. Tenker du at hvis personen selv var skyld i ulykken, vedkommende så på telefonen eller kjørte for fort, så skal de ikke få hjelp?

    Eller røykere som blir syke av røyken, de burde vel heller ikke få hjelp. Man blir ikke syk av den første vet du. Og vi VET at røyking er helsefarlig. Jo lengre du holder på, jo større er risikoen for kols eller kreft. Du trenger ikke å føle det for å vite det…

    Som du sikkert forstår er jeg sterkt uenig med din logikk. Det er nemlig ikke så enkelt som du skal ha det til. Bak alle utfordringer vi har i livet, ligger det mer enn 1 grunn. Ha litt raushet med omverden, og du oppleves som et bedre menneske.

    • livingdoll
     Forfatter
     18. september 2019 / 12:14

     «Å legge på seg kan absolutt være resultat av en sykdom. Som f.eks. Lavt stoffskifte.»

     Les det som er skrevet her i kommentarfeltet om lavt stoffskifte tidligere 🙂 det er normalt å legge på seg 2-3 kg ved lavt stoffskifte, men 2-3 kg utgjør ikke akkurat noen kjempeforskjell.

     «Eller psykisk sykdom. Noen velger rus, andre velger mat som løsning på sitt problem.»

     Nøkkelordet her er VELGER.

     Og atter en gang; man kan ikke sammenligne kreft eller ulykker med det å sitte hjemme og proppe gapet fullt av mat frem til man er så stor at man må opereres. Vektøkning er en prosess, og man ser tydelig at man har lagt på seg lenge før man når et kritisk stadig.

 5. Anna
  15. september 2019 / 23:49

  Helt enig! Jeg har 4 venner som har gjort dette. Tre av de er nå 5 år senere fetere enn noensinne. De trodde at de var tynne for kunne ete hva de ville. Ho ene snapper hele tiden milkshaker og dritt og lort, samtidig som ho «trener» . Jeg blir så forbanna peovosert! «Kan ikke trene» fordi knærne dems ikke klarer å holde vekta, eller ryggen verker. Herremin, de har selv døtta kjeften full av sukker så jeg syns ikke synd på de ett sekund. Og sykdommer er også gjerne sekundære , nettopp pga sykdelig fedme. Derimot, diabetikere kan ha problemer med å ikke gå opp i vekt faktisk. Tro det eller ei.. jobber på sykehjem og det er utrolig hva en diabetiker kan måtte streve med. Jeg likte innlegget ditt, fordi jeg er sååå enig , men man kan jo ikke så sånn høyt , for da KRENKER man noen….

  • Anna
   15. september 2019 / 23:51

   Ble mye skrivefeil her. Lange negler og mobil er en dårlig kombo 😂 mente at diabetikere KAN gå opp i vekt og ikke klarer å komme seg ned 😅

   • livingdoll
    Forfatter
    16. september 2019 / 10:56

    Hehe, DET høres mer riktig ut ja :p

  • livingdoll
   Forfatter
   16. september 2019 / 10:53

   Amen! Dessuten så skal man faktisk ha litt vondt etter trening. No pain, no gain :p

 6. Gladilivet
  16. september 2019 / 15:29

  Hva annet kan en si at man håper du selv og ingen i din nære relasjoner noen gang får overvekt hverken av medesinske grunner eller sykdommer. Om du fikk velge å leve men dog med at du ble overvektig eller at du døde under behandlig. Hva hadde du valgt??

  • livingdoll
   Forfatter
   18. september 2019 / 12:19

   Takk for gode ønsker <3 Du burde forøvrig lest innlegget litt bedre. Der står det nemlig at jeg har slitt med vekten store deler av livet mitt og at jeg var stor allerede på barneskolen.

 7. KIA
  16. september 2019 / 22:57

  85% av vekttap kommer av riktig kosthold. Resten av 15% er til å styrke kroppen og hjerte!
  Grunnen til operasjon er vell heller mere den at, har du prøvd alt, så er ofte operasjonen som kan «redde» deg med vekttap! Overvekt blir ofte sett på som at folk ikke gidder å prøve og legge om kostholdet, men ofte ligger det veldig mye mere bak det med overvekt! Men vi har mange tilbud til det med få hjelp til en start på vekttap og et sunnere livsstil.
  Stamina Ringerike rehabiliteringssenter for sykelig overvekt er et kjempe fint alternativ for de som ønsker en start på noe bra for deg og din livsstil.
  MEN i dagens samfunn så er det ca 75% som mislykkes med vektreduksjon. Det er dessverre et tall som må gjøres noe med nå!

  • livingdoll
   Forfatter
   18. september 2019 / 12:17

   Enig! Samtidig så skal det nevnes at en slankeopersjon fungerer ved å halvere størrelsen på magesekken og dermed tvinge pasienten til å spise mindre. Å spise mindre kan man fint gjøre uten operasjon.

   • KIA
    18. september 2019 / 12:32

    En har ca 10% igjen av magesekken og de fjerner 12fingertarmen. Når en fjerner den så må du gå på en hel masse piller for å opprettholde de viktige vitaminene kroppen trenger. Jeg veide 165 kilo, var på Stamina Ringerike i 2017 og fikk en kickstart på den nye livet jeg har i dag. Nå veier jeg 91 kilo, har en sunn kropp og jeg er utenfor risiko for følgesykdommer. Det eneste jeg ikke blir kvitt, er kolesterolet mitt, men det er en familier sykdom.

 8. Jade
  17. september 2019 / 21:00

  Helt enig!! Så fornuftig innlegg!! Jeg forstår folk som VIRKELIG trenger det! Men det er et få tall! De fleste klarer dette selv men de gidder ikke!! De setter på seg en grinemaske og krabber inn på legesenterne og hylgråter om slankeoperasjon! Og legene med et stoooort glis om munnen og hoppende glad sender en hendvisning!! Det er blitt ALTFOR lett å be om slankeoperasjon! De tror at når de kommer ut av operasjonen så er de guds gave til folket og det første de gjør er å reise på kafe og bestille seg en 7 kilo’s sjokoladekake! Men det erfarne kirurger har sagt er at du får store problemer med slankeoperasjon! Du kan for eks. ALDRI sitte å kose deg skikkelig en dag for du har ekstrem fare for å bli kjempe syk. Kroppen og hode følger ikke med i prosessen. De med slankeoperasjon har 85 % sjangse for å bli alvorlig psykisk syke! Pluss de fleste ser syke ut og ekstremt mye eldre enn de egentlig er. Moren min har gått ned over 35 kilo normalt (uten operasjon) og ser ut som hun er i midten av 30 årene (hun er 52), mens søskenbarnet hennes som er operert ser ut som hun er i midten av 80 årene og hun er yngre enn moren min!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: