Løsningen på kattedrapene?

De av dere som har fulgt meg over en lengre periode, er venner med meg på sosiale medier eller kjenner meg privat, vet at jeg er et typisk kattemenneske. Jeg både følger, deler og gir økonomisk støtte til kattevernsorganisasjoner i inn – og utland, og jeg og min samboer eier også en håndfull katter selv. Fire, for å være nøyaktig. To hunner, og to hanner.

Da er det kanskje heller ikke så rart at jeg ser med bekymring på hvordan det ene kattedrapet etter det andre popper opp i nyhetene. At katter kidnappes, tortureres og drepes, er riktignok ikke noe nytt – slik har det dessverre vært i mange år. Forskjellen er at det de siste årene bare har blitt flere og flere av dem. Drapene skjer oftere. Det er ikke lenger slik at man blir sjokkert når man leser om et kattedrap i avisen; det har faktisk blitt såpass ‘vanlig’ at jeg tar meg i å tenke: «enda en?». Vi har kommet til det punktet hvor det ikke lenger er rovdyr man bør frykte når man slipper ut katten om kvelden, men andre mennesker.

Det store spørsmålet er: hva kan vi gjøre?

Slik jeg ser det, har vi fem valg:

01.♥ Vi kan fortsette å slippe kattene våre ut, og dermed gamble med livene deres.
Dette er nok det valget katten settes mest pris på, frem til den dagen det eventuelt går galt.

02.♥ Vi kan begynne å holde kattene innendørs. 
Har man stor nok bolig, er det ikke noe problem for katter å bo innendørs dersom de er vant til dette fra de er små. Om katten derimot er vant til å være ute, ville det være nærmest som dyreplageri å regne å plutselig tvinge den til å være inne på heltid. Med andre ord; dette er ikke noe godt alternativ, men likevel bedre enn at katten blir torturert til døde, tross alt.

03.♥ Vi kan gå ut med kattene i bånd. 
Dette er det faktisk ganske mange som gjør, spesielt med rasekatter, og det er nok et bedre alternativ enn å tvinge pus til å være inne hele tiden. Båndet frarøver dog katten muligheten til å leve fritt, og er nok mer til irritasjon enn glede.

04.♥ Vi kan gjerde inne hagene våre. 
Har du en hage med god størrelse, er dette er uten tvil det beste alternativet for både deg og katten. Det er imidlertid også det vanskeligste å få til. Først og fremst må gjerdet være høyt nok til at katten ikke klarer å hoppe over, og tett nok til at den verken kommer under eller mellom stolpene. Det må også være laget slik at katten ikke kan klatre på det. Her stikker det norske lovverket kjepper i hullene. Står gjerdet ditt ut mot veien, kan det ikke være høyere enn 1,5 meter. Du må også passe på at det ikke hindrer fri sikt ved gatehjørner eller utkjørsler. Har du naboer, må disse tas hensyn til. Og så videre, og så videre. Det er med andre ord mye som skal tenkes på og tas hensyn til før du eventuelt kan gjerde inne din egen eiendom og sikre at pus er trygg.

05.♥ Vi kan lage catioer. 
En catio (av engelsk patio for cats) er kort og greit forklart en hundegård med tak på. Denne setter du i hagen, inn mot husveggen, slik at pus kan gå fra kattedøren og rett ut i catioen sin. Her får pus mulighet til å kjenne gresset under potene, solen på kroppen, vinden i pelsen, og så videre. Jo større catio, jo bedre. Du kan innrede den med kattekasse, klatrestativ, leker, og andre ting pus vil sette pris på. Den eneste ulempen er at det kanskje ikke ser så fjongt ut å ha en svær hundegård stående i hagen – om man er den type person som bryr seg om slikt.

Har dere andre forslag, så kom gjerne med dem i kommentarfeltet 🙂 

Del

6 Kommentarer

 1. 16. oktober 2019 / 19:38

  Ja, det er helt horribelt at man ikke blir overrasket lenger…. 🙁 Vår «løsning» er å ha katten (hellig birma) ute i et bånd som er bundet rundt en stolpe i hagen. Han får vært litt ute og snust og kost seg, men får ikke gått stor avstand fra hjemmet. Han er innekatt fra kattunge av, så bare den lille uteplassen der er himmelen for ham 🙂 Vi tør ikke å ha ham løst gående ute pga at han ikke er redd for noe som helst (aka biler), og nå disse kattetorturistene da….. Fy faen!

  • livingdoll
   Forfatter
   19. oktober 2019 / 20:28

   Godt å høre at du passer på ham! 😀 Hellig birma er en nydelig katterase! Husker jeg hadde så lyst på det da jeg var yngre 😀

   • 19. oktober 2019 / 21:44

    Det ble en hellig birma fordi samboeren er allergisk (de er allergivennlige), jeg kunne like gjerne hentet engammel tjukkas fra Dyrebeskyttelsen <3 Men Kjell som han heter er nydelig altså (bare et jævla bøllefrø :p) 🙂

    • livingdoll
     Forfatter
     22. oktober 2019 / 13:46

     Nå måtte jeg inn på bloggen din og se om jeg kunne finne noen bilder av han :p Fant dessverre ikke.. Men fant til gjengjeld mye musikk jeg ikke har hørt før 😀

     • 27. oktober 2019 / 18:31

      Nei, jeg er ikke så personlig på bloggen 🙂 Kjell har dog en instagramprofil, hvis du vil se på bilder 😀 @kjelluspropellus

     • livingdoll
      Forfatter
      27. oktober 2019 / 20:08

      Sweet! Takk! Her skal det stalkes;p

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: