Innleggelse: fordom/film vs virkelighet

Før jeg selv ble innlagt nå i slutten av mars/starten av april, hadde jeg aldri vært innlagt tidligere, og visste veldig lite om hva som ventet meg. Jeg kjenner, riktignok, hele tre mennesker som har vært innlagt tidligere – alle av forskjellige grunner, og alle på forskjellige steder – og minnes vagt å ha besøkt to av dem da jeg var i slutten av tenårene, men bortsett fra det besto min viten om det å være innlagt i stor grad av det jeg har sett på film.

Nettopp dèt tenkte jeg  å skrive et lite innlegg om i dag. På grunn av (skrekk)filmer er det nemlig mange fordommer og feiloppfatninger ute og går. La meg forsøke å rette opp i noen av dem.

Det første du bør vite er: man trenger ikke være gal for å være innlagt.
Det finnes riktignok (lukkede) avdelinger og/eller egne institusjoner for mennesker som lider av alvorlige vrangforestillinger og psykoser, men de aller fleste som legges inn er vanlige mennesker som deg og meg, som sliter med ting som angst, depresjon, rusmisbruk, spiseforstyrrelser, selvmordstanker eller tilsvarende problemer.

Folk som jager innbilte sommerfugler eller maler med avføring på veggene ser man lite av.
Som sagt; det finnes egne steder for den type mennesker, og man finner dem ikke på en vanlig institusjon.

Man er ikke innesperret.
Har man lyst til å ta seg en tur ut, så får man lov til det. Man kan gå seg en tur, eller sette seg utenfor i en av utemøblene.

Man kan gå på do i fred.
Jepp. Det står ingen sykesøster utenfor og venter på deg.

Du blir ikke strippet naken og kastet inn i en fellesdusj med 5-10 andre.
Heldigvis. Dusjen er like privat som toalettet; den er beregnet for at kun 1 person skal bruke den om gangen. Og ja; du kan selvsagt låse døren.

De tar ikke fra deg mobilen.
Dette kan nok variere litt fra sted til sted, men jeg har i alle fall mobilen med meg døgnet rundt. Den eneste regelen er at man ikke fotograferer andre uten deres samtykke, og at man ikke snakker i mobilen når man er i spisesalen/fellesområdet. Ganske greie regler å forholde seg til, altså.

De går ikke gjennom bagasjen din.
Igjen; dette varierer nok litt fra sted til sted, og er kanskje også avhengig av årsaken til at man er innlagt. Regelen er at man ikke får lov å ha rusmidler, så dersom man har med seg medisiner må disse leveres til personalet, også dersom man ikke er rusmisbruker. Det er imidlertid ingen som fysisk går gjennom bagasjen din – eller rommet ditt, for den sakens skyld.

Du har tilgang til internett.
Igjen; jeg kan ikke love at dette er tilfellet alle steder, men her hvor jeg er har man i alle fall mulighet til å koble seg på trådlåst internett når enn man måtte ha lyst.

Du får ikke ha andre pasienter på rommet ditt.
Denne overrasket meg faktisk litt, men slik er det altså. Vil man omgås med andre pasienter så gjøres dette på fellesarealene eller utendørs, men du får ikke ha dem med inn på rommet ditt.

De har faste dager for butikkturer.
Nærmeste butikk er et stykke unna, så vil man bli kjørt, skjer dette på torsdager. Det er imidlertid ingen som nekter deg å gå når enn du måtte ha lyst.

Om det er noe dere lurer på så er det bare å spørre i kommentarfeltet 🙂 .

Del

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: