Stygge, feite damer får ikke pikk

Jeg gikk mange runder meg med selv før jeg bestemte meg for å skrive dette blogginnlegget. I over ett år har jeg spurt meg selv: skal jeg gidde? Jeg er jo egentlig ikke ei sånn #krenket!-jente. Ikke er jeg en «fat acceptance»-jente, heller. Likevel har jeg altså, i omtrentlig ett års tid, hatt lyst til å skrive et blogginnlegg om Soppgirobyggets låt «domen 2019», og setningen «stygge, feite damer få’kke pikk».

Man gjør seg opp mange tanker når man hører en slik setning i en låt hvor målgruppen er ungdom på 17-18 år. Selv om låten verken gjør meg utilpass eller såret nå som tredveåring, vet jeg godt hvilken effekt den ville hatt på meg, hadde den blitt spilt da jeg var 18. Eller 17. Eller 19. Eller 13. Den gang jeg ble kalt stygg og feit på daglig basis.

At jeg i dag kan himle med øynene av låten, ta meg en sjokoladebit og tenkte «for en patetisk person som synger slike ting i en sang beregnet på usikre ungdommer» uten å bry meg nevneverdig, skyldes ene og alene det faktum at jeg er voksen og ferdig med skoletiden for flere år tilbake. Jeg er ikke lenger ei usikker tenåringsjente i et miljø fullt av andre usikre tenåringsjenter, som lærer hverandre å se sin egen verdi etter hvorvidt guttene i samme aldersgruppe synes du er bra nok; hvorvidt du er pen NOK, hvorvidt kroppen din er sexy NOK, til at de kunne tenke seg å ligge med deg.

Jeg tror de aller fleste jenter vokser opp i det miljøet, i større eller mindre grad. Vi går alle gjennom ungdomsskolen og videregående med komplekser. Vi omgåes alle andre mennesker av samme kjønn, i samme aldersgruppe, som også har komplekser. Vi opplever alle at folk er stygge med hverandre – enten fordi de er misunnelige, eller fordi de ser sitt snitt til å bedre egen selvfølelse ved å finne en hakkekylling. Noen som kanskje ikke har vært så heldig genetisk sett. Noen med et par ekstra kilo, en rar nese, et eller annet psykisk problem, etc. Noen de kan se på og tenke: «jeez, glad jeg ikke er DEG, hvertfall».

Er du gutt, eller ei jente som fra naturens side er slank, er sjansen stor for at du ikke har merket vekt-kravene vi jenter må oppfylle, i like stor grad som det ei lubben eller overvektig jente gjør. Den uskrevne regelen om at magen din må være flat, ellers er du feit. Den uskrevne regelen om at er du feit, er du også automatisk stygg. Og at er du stygg, så vil ingen ha deg. Og vil ingen ha deg, så er du mislykket. Jeg kan garantere deg at dersom du kjenner ei jente som har vært rund i formen fra barndommen av, har hun fått høre at hun er «feit og stygg». Disse to ordene blir ofte brukt om hverandre, som synonymer for hverandre. Jeg kan garantere deg at hun har opplevd dømmende blikk, hånlig latter, og gutter som ikke har villet ha henne, fordi hun ikke er tynn nok. Jeg sier ikke at ikke overvektige gutter opplever fordommer og sjikane; jeg sier bare at presset om å se perfekt ut nok er litt større hos oss jenter. Det er nemlig ikke uten grunn at det er flere jenter enn gutter som dør av spiseforstyrrelser. Gutter får spiseforstyrrelser de også, selvsagt, men flertallet er jenter. Og for mange av dem starter det med kommentarer på vekten.

Er det èn ting jeg tror de aller fleste jenter faktisk har godt av å vite, så er det at alle – uansett utseende, uansett vekt – kan få seg et ligg. Gutter flest ser på jenter som vandrende hull, og er hun selv villig til å åpne bena, er gutta sjeldent vanskelige å be. I de aller fleste tilfeller har antallet sexpartnere ei jente har hatt ingenting å gjøre med hvordan hun ser ut, men hvor villig hun selv har vært til å takke ja til det hun har blitt tilbudt. Sannheten er nemlig den at usikre tenåringsgutter i hovedsak er ute etter to ting: det ene er seksuell erfaring, og det andre er kulhetsstatus blant de andre gutta. Det er ‘kult’ å være drittsekk, det er ‘kult’ å ikke ville ligge med noe annet enn de absolutt diggeste babene, og derfor har gutter en tendens til å oppføre seg på èn måte offentlig, og èn måte privat. Den samme gutten som gjør narr av ei jentes vekt foran kompisene sine og spør dem «øy, hvor mye skulle du hatt for å knulle HU a?» på en måte som tilsier at hun er ekkel og han ikke ville tatt i henne med pølseklype engang, er ofte den samme gutten som mer enn gjerne tar sjansen om den byr seg privat, så lenge ikke kompisene trenger å få vite om det. Når gutta så blir eldre og mer sikre på seg selv, og ikke lengre søker bekreftelse i kulhetsstatus blant kompisene sine, bryr de seg ikke hvem som eventuelt ser at de drar med seg ei overvektig jente hjem fra byen. Poenget er; gutter flest tar det de kan få. Noen få unntak finnes det imidlertid – heldigvis! – men de aller, aller fleste tar det hullet de kan få.

Med andre ord: «stygge, feite» jenter FÅR pikk, og antageligvis har låtskriveren selv hatt seg med ei jente han oppfattet som overvektig eller mindre pen på et eller flere tidspunkt. Han er bare ikke helt ferdig med å være usikker tenåringsgutt ennå.

Del på

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: