Hvor lite er et liv verd?

Dere! Jeg må ta opp noe som har irritert meg en stund. Jeg vet at vi bloggere ikke har særlig status i samfunnet, i den forstand at hver gang vi prøver å få frem noe, blir det sett på som tull, fjas og mas, men jeg må prøve likevel. 

katt
Sprekt bilde av meg og Bamse fra starten av desember 2020. Nei, jeg er ikke naken på bildet.

Det har seg nemlig slik at jeg nylig støttet en spleis. Katten Felix er alvorlig syk, og eieren ber om totalt fem tusen kroner for å redde livet hans. Fem tusen kroner, folkens. Det er ganske lite. En godt brukt sofa på finn koster mer.

Å samle inn fem tusen burde derfor være en ganske enkel sak. Likevel; det er kun tre tusen og nitti kroner samlet inn per dags dato.

Samtidig ser jeg at spleiser for helt tullete ting – som for eksempel snø på et jorde – har fått pengedonasjoner på fjorten tusen syv hundre kroner. En annen spleis – penger til å støtte en sykepleiers bokutgivelse – har fått donasjoner på over hundre og seks tusen kroner. Dette er helt vilt, og selv om det selvfølgelig er kjempebra at folk støtter slike saker, så provoserer det meg også litt. Ikke fordi jeg ikke unner snøelskerne snø eller sykepleieren å gi ut boken sin, men fordi det faktum at disse tingene får så enormt mye donasjoner mens en katteeier sliter med å få nok penger til å dekke fem tusen usle kroner, gir et veldig tydelig bilde av hvor lite et dyrs liv er verd i folk flests øyne. Det viser oss nemlig at folk heller vil bruke pengene sine på fjas enn å redde et liv.

For ja – det er fjas. Sykepleieren kan skrive en e-bok eller en lydbok til den herlige sum av absolutt 0 kroner og selge den for hundre-tohundre kr per stk om han vil. Han er ikke avhengig av pengestøtte for å få gitt ut en bok. Snøelskeren overlever garantert uten snø på jordet, selv om det sikkert er kjipt for unga (sitter forresten ikke de inne og gamer uansett?). Katta, derimot, overlever ikke uten veterinærbehandling.

Dette er heller ikke første gangen jeg ser at kjæledyr sliter med å få donasjoner. Spleis er full av kjæledyr som trenger hjelp til veterinærbehandling. For eksempel hunden Mille, katten Neri (har ikke fått en eneste krone!), katten Pusur (kun fått 630 kr!) … Jeg kan fortsette i det uendelige. Spleis er proppfullt av katter og hunder som trenger veterinærbehandling enten for å overleve eller få et godt liv, men folk ignorerer dem til fordel for unødvendig fjas. Med unødvendig mener jeg her alt som ikke er nødvendig for å redde et liv.

Misforstå meg for all del ikke; folk skal få lov å be om penger til absolutt hva de vil, enten det er plaster på skrubbsåret eller designerbrudekjole til en sum av åttiseks månedslønner. Problemet er hva folk flest – de som ikke har tilknytning til vedkommende/organisasjonen – velger å støtte. Hva de synes er VIKTIGST å bruke penger på. Nei, vet dere hva – problemet er at folk flest ikke synes LIV, faktiske LIV!, er viktigere enn fjas og luksus.

Jeg blir seriøst forbanna.

Del på

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: