Til deg som drømmer om basseng i hagen

Den siste tiden har jeg tenkt veldig mye på svømmebasseng. Planen har alltid vært å anlegge svømmebasseng utenfor huset, enten i en egen del av hagen, eller kant i kant med terrassen.  Sommeren i fjor var vi veldig heldige med, med sterk sol og herlige temperaturer – og det eneste som manglet, var svømmebasseng. Det blir neppe noe basseng i år heller, men forhåpentligvis kan planleggingen starte på et seriøst nivå om et par år.  

Svømmebasseng er imidlertid en pengesluker. Det er dyrt å anlegge, og det er dyrt å vedlikeholde. Det må tømmes om vinteren (om man da ikke skal ha det stående og gå året rundt), og generelt er det masse arbeid. Så jeg tenkte: «dette må det finnes en greiere løsning på». Og vet dere? Det gjør det!

naturlig svømmebasseng

Har dere noen gang hørt om naturlige svømmebasseng? Kort forklart er dette en type svømmebasseng som etterligner måten vannet i store kulper og elver filtreres på i naturen. Dette betyr også at man ikke trenger bruke klor i vannet, som igjen betyr at man slipper kjemikalier «rett i trynet». Vanligvis er naturlige svømmebasseng bygget for å ligne mest mulig på naturlige badeplasser, slik man finner dem i naturen, men de kan også bygges for å ligne et vanlig klorbasseng eller en sandstrand.

SLIK FUNGERER DET:  .
Naturlige badebasseng er, som nevnt, bygget på en måte som etterligner måten vannet filtreres på i kulper, bekker, dammer og innsjøer. Disse består av en dyp del hvor man kan svømme, og grunne områder hvor det vokser planter. Plantene skaper et miljø som er ideelt for mikroorganismer. I naturen står plantene gjerne i gjørme, mens i naturlige svømmebasseng brukes grus, som gjør at mikroorganismene blir «festet» til dette området. Dette igjen renser vannet som pumpes gjennom, og som går ut igjen til bassenget. På bildet ovenfor står plantene i selve bassenget, men det er også mange som velger å gjemme dem litt bort, for eksempel i et fossefall, eller som på bildet under.

billig basseng

FORDELER: 
♥  Kan bygges i alle tenkelige størrelser og fasonger
♥  Fritt for kjemikalier
♥  Trenger ikke tømmes om vinteren
♥  Kan varmes opp på samme måte som et vanlig basseng (pumpe, solceller, duker etc)
♥  Kreves mye mindre vedlikehold enn vanlige klorbasseng
♥  Billigere i drift enn vanlige klorbasseng
♥  Man kan ha fisk i dem. Svømme med gullfisk anyone? 🙂

svømmebasseng

ULEMPER: 
♥  Kan være dyrere å bygge (om du velger å ha en egen sone for plantene)
♥  Man MÅ investere i en støvsuger/robot og bruke den jevnlig for å hindre vekst av alger.

Da jeg luftet idèen for min samboer var han ikke helt på lag, og pekte blant annet på at det blir kaldt i Norge. Litt undersøkelse på google viser imidlertid at denne type svømmebasseng er veldig vanlige i Europa, og spesielt Tyskland. En av fordelene med denne type basseng er nemlig at de, i motsetning til vanlige klorbasseng, ikke trenger å tømmes om vinteren. Du lar bare vannet fryse, og så er det good to go når det går mot sommer igjen. Blir det ordentlig is på vannet kan man jo bruke det til å gå på skøyter på om vinteren.

Om det blir denne type basseng eller et vanlig klorbasseng gjenstår å se, men jeg heller veldig mot dette, altså. Hva tenker dere? 🙂

//Alle bilder er lånt fra pinterest

Del på

6 Kommentarer

 1. Ellis
  28. januar 2021 / 16:08

  Skal du og Espen fortsette å bo sammen fremover? Og er det helt slutt eller prøver dere å finne ut av ting? 💞

  • livingdoll
   Forfatter
   28. januar 2021 / 18:21

   Vi skal fortsette å bo sammen fremover ja 🙂 Helt slutt er det vel ikke, ettersom vi begge har lyst til å prøve å få til et forhold igjen på et senere tidspunkt, men samtidig er vi begge enige om at akkurat NÅ må vi begge to fokusere på oss selv en stund før vi kan klare å fokusere på en partner. <3

   • Ellis
    29. januar 2021 / 08:12

    Så deilig at dere klarer å forholde dere såpass modne! Ønsker dere masse lykke til 💞 og deg på vekttapreisen! Har du prøvd periodisk faste? Jeg brukte 19:5 og gikk ned 20 kg for et par år siden og har holdt meg der. Kanskje noe for deg også? Jeg bruker appen zero 🥳

    • livingdoll
     Forfatter
     29. januar 2021 / 21:37

     Takk for det! <3 Aldri prøvd periodisk faste, jeg er så "alt eller ingenting" på det området der at det er skummelt xD Takk for tips! <3

     • Ellis
      1. februar 2021 / 13:18

      Skjønner veldig godt hva du mener med alt eller ingenting, er sånn selv :p spiser jeg brødskiver til frokost en dag gidder jeg ikke trene den dagen, for hva er liksom vitsen😂😂 men er faktisk derfor jeg trives godt med fasting! Man har kun 5 timer i døgnet og spise på så man får automatisk i seg mindre kalorier, og ved å ha 19 timer i døgnet man ikke skal spise er det mye enklere å ikke sprekke på drittmat når man først spiser syns jeg.

      Er kun i starten man er sulten, når man har fastet et par dager og er over kneika kroppen SÅ mye freshere! Er i tillegg mange andre helsefordeler ved å faste store deler av døgnet (Google it!❤️) Mange starter med 16:8 først, så hvis du syns 19 timer uten mat er mye kan det være greit å starte der💞

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: