Er det kjærlighet eller bare avhengighet?

Jeg antar at de fleste har hørt om sexavhengighet. Tilstanden kalles nymfomani og kjennetegnes kort og greit ved at man har et unormalt høyt behov for sex. Man får rett og slett ikke nok, og behovet for å ha seg overskygger alt annet.

Men visste dere at det finnes noe som kalles kjærlighetsavhengighet også? Det fungerer faktisk litt på samme måten; man har et unormalt stort behov for å ha kjæreste, og dersom det blir slutt, hopper man rett inn i neste forhold. Vanligvis oppstår tilstanden som et resultat av lite kjærlighet/trygghet i oppveksten. Personer med kjærlighetsavhengighet ble ofte forsømt, tiet ihjel eller til og med mishandlet hjemme, noe som har resultert i dårlig selvbilde, og dermed også et behov for å finne et annet menneske som kan gjøre livet «komplett» eller «gi det mening» fordi personen ikke klarer dette på egenhånd.

Lurer du på om dette kanskje kan gjelde deg eller noen du kjenner?

HER ER SYMPTOMENE:

♡  Vedkommende er det viktigste i livet ditt.
Du bryr deg mer om hva han/hun trenger enn hva du selv trenger. Du vil ignorere egne behov og interesser for å holde på vedkommendes interesse. Du forsøker å være den han/hun trenger, istedenfor å spørre deg selv om han/hun er rett for deg.

♡  Du tenker på vedkommende hele tiden.
Du er besatt av denne personen og tenker på ham/henne hele tiden. På jobb/skole, når du er med venner, når du er alene etc. Du blir ufokusert fordi du hele tiden tenker på vedkommende, venter på tekstmeldinger, snaps, meldinger på facebook etc. Du unngår også å delta på bursdagsfeiringer, familiesammenkomster, reise bort og tilsvarende fordi du vil være tilgjengelig i tilfelle vedkommende hører fra seg.

♡  Din versjon av forholdet stemmer ikke med virkeligheten
Du dikter opp din egen versjon av forholdet. Du ignorere alle røde flagg, alle tegn på at dere ikke passer sammen, og ser kun det positive. Du ser for deg at dere skal være sammen resten av livet, at dette er ‘den rette’, mens vedkommende i virkeligheten ikke viser tegn til å ønske verken noe langvarig eller noe alt for seriøst.

♡  Du tror at dette forholdet vil ‘redde deg’.
Selv om vedkommendes interesse er lunken, eller kanskje ikke der i det hele tatt, er du overbevist om at dette mennesket er din perfekte match. Du er overbevist om at det er dette mennesket som vil gjøre livet ditt verd å leve, vil gi mening til din i dine øyne meningsløse eksistens, så fort du bare ‘får’ ham/henne. Du tror at vedkommende etter hvert vil forstå hvor godt dere passer sammen, hvor perfekte dere er for hverandre, og at livet da endelig vil føles komplett.

♡  Du gjenopplever barndomstraumene 
Du tiltrekkes av mennesker som avviser deg/behandler deg på samme måte som dine foreldre gjorde i oppveksten. Du gjenopplever den desperate følelsen av å måtte «vinne» kjærligheten deres, og du gjør det ved å være klengete og desperat. Dette fører til at vedkommende ofte tar avstand, noe som bare får deg til å prøve enda hardere, fordi du tror at dersom du bare prøver hardere, vil de til slutt elske deg.

Del på

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: